ДЕНЯТ НА ТАНГОТО


11 декември 1890 г. е рождената дата на една от най-емблематичните фигури в историята на тангото – певецът и композиторът Карлос Гардел, автор на редица известни танга, прочул тангото по света чрез своите изпълнения и участието си като звезда в няколко Холивудски продукции. На този ден през 1899 г. е родена и друга известна личност в света на аржентинското танго – цигуларят и композиторът Хулио Де Каро, един от големите иноватори в историята на тангото, въвел за първи път аранжимента при музикалните изпълнения и създал т.нар. Декарианска школа при музицирането, чиито последователи са преобладаващата част от съвремнните композитори и аранжори на аржентинско танго.

Отчитайки важността на тази дата за музикалната история на тангото, през 1977 г. 11 декември е обявен за Национален ден на тангото в Аржентина. С нарастването на интереса към аржентинското танго по света привържениците му в много страни започват да празнуват този ден и постепенно той придобива международна популярност.

Имайки предвид всичко това, основателите на Студио ТангерИН избраха именно този ден за да обявят създаването на своята организация през 2004 г. и оттогава се стремят да превърнат този ден в един истински празник на музиката, танца, поезията, изкуството, културата и духа на тангото. По-долу на тази страница ще намерите линкове към страниците на предишни чествания на Деня на тангото организирани от Тангерин.

Заповядайте и тази година да празнувате с нас Деня на танготo!