ЛИТЕРАТУРНА ТАНГО ВЕЧЕР

На 10 декември, в навечерието на Деня на тангото в Клуб "Студио 5" в НДК ще отбележим настъпващия празник, както и началото на Международния панаир на книгата, с една специална литературна танго вечер, с която искаме да уважим тези които пишат за тангото. От една страна това са поетите - авторите на текстовете на танго, а от друга - писателите, които описват тангото в своите книги.

Програмата на вечерта е следната:

  • 18.30 ч. - прожекция на биографичния филм "Омеро Манси: един поет в бурята" (Аржентина, 2010) за живота на един от най-известните аржентински поети и автори на текстове на танга. Вход свободен.
  • 20.00 ч. - представяне на посветената на тангото книга "12 минути любов" на българската писателка, живееща в Шотландия, Капка Касабова. Представянето се организира съвместно с издателство "Сиела". Вход свободен.
  • 21.00 ч. - милонга с музика селектирана от DJ Vera. Вход 5 лв.
  • Около 22 ч. по време на милонгата очаквайте специална изненада: представяне на аржентинската певица Паола Фернандес Дел'Ерба, която ще изпълни на живо избрани класически танга.

----------------
Информация за представените творби и участници:

"Омеро Манси: един поет в бурята" е биографичен филм за един от най-големите аржентински поети, автор на текстовете на множество известни танга, като "Malena", "Sur" (Юг), "Barrio De Tango"(Квартал на тангото) и др. Филмът пресъздава по вълнуващ начин живота на Омеро Манси от детството му в Анятужа, юношеските му години в квартала Помпежа, и зрелите му години, когато се сблъсква с висшите класи в Буенос Айрес заслепени от чуждите европейски култури. Образът на Манси е пресъздаден по един незабравим начин от актьора Карлос Порталупи а в саундтрака е включена музиката на 28 от неговите танга, както и танго хореографии, театрални сцени и откъси от филми заснети от Манси. Това е разказ за житейския път, страстите и истинската любов на големия аржентински поет. Тангата му оживяват на екрана не само като произведения на изкуството, а като изявления, които в комбинация с художествените сцени показват как неговите творби отразяват живота, чувствата и убежденията му.

Много от любителите на тангото в България познават или са чували за живеещата в Шотландия българска писателка Капка Касабова и нейната книга "12 минути любов". В книгата си Капка представя езотеричния свят на тангото разказвайки за историята на танца, за неговите настоящи и минали звезди и за нейните лични преживявания танцувайки по целия свят - от Оукланд до Единбург, от Берлин до Буенос Айрес, минавайки, естествено и през София. Това е един прекрасен "мемоар-пътепис" за аржентинското танго, в който много от членовете на софийската танго общност ще открият познати места и личности, а някои дори и себе си. Досега книгата беше налична само на английски език но, благодарение на издателство "Сиела", предстои да се появи и в превод на български. Ще имаме удоволствието да видим и самата авторка, която ще прочете откъси от книгата и ще отговори на въпроси на читателите.

Капка Касабова е родена и израства в София. През 1990 г. семейството й се премества в Англия, а по-късно в Нова Зеландия. Впоследствие Капка се завръща във Великобритания и се установява в Единбург. Издала е на английски език четири стихосбирки, два романа и множество пътеписи. Прави своя дебют в нехудожествената литература с популярната мемоарна книга "Улица без име", последвана от "12 минути любов". Писала е за  Sunday Times, the Guardian, Vogue, Intelligent Life and Granta.com. Нейният личен уебсайт е www.kapka-kassabova.com

Специалната изненада на вечерта е участието на аржентинската певица на танго Паола Фернандес Дел'Ерба, която ще изпълни избрани класически танга в съпровод на пиано. Паола Фернандес Дел'Ерба се е посветила на изследването на вокалното танго, участвайки като певица в различни танго проекти, с които е обиколила множество сцени в Аржентина и Европа. Работила е с групи като Tangoseis, Nuevos Aires и Orquesta Minimal Flores De Tango и е пяла в редица танго спектакли сред които Tangasos на Луис Кастро и Клаудио Мендоса, Tango Bar на Los Hermanos Macana, както и спектаклите на трупата на Мигел Анхел Сото TangoX2. Основателка е на групата La Milonguera, на дуото Fulanas и на проекта Swinging Tango, в който пее заедно с традиционно джаз трио. Сред най-новите и проекти са групата Tango Absinthe, смесваща танго с електронна музика и джаз и дуото с пианиста Ернан Фаса с който изпълнява класическо танго.

------------------
Забележка: Организаторите запазват правото да правят промени в окончателната програма